De Stemming van Vullings en Van der Wulp

NPO Radio 1 / NOS / EenVandaag

  • Nieuws
De Stemming van Vullings en Van der Wulp

#195 - De Campagne Stemming van dinsdag 14 november (S07)

Nog 8 dagen tot de verkiezingen. Xander van der Wulp en Joost Vullings praten je bij over de campagne.

 

âš¡ AI test

De AI bot heeft deze aflevering beluisterd en een samenvatting gemaakt. Let wel; foutjes zoals bij namen, komen regelmatig voor. 😅

Verkiezingscampagne: Rutte mogelijk naar NAVO, irritatie over asielzoekers en PVV als coalitiepartner

  • Mark Rutte overweegt functie NAVO-secretaris-generaal, waar Geert Wilders hem voor gunt
  • Irritatie bij politici over manier van bespreken overlast asielzoekers
  • PVV mogelijk als coalitiepartner, maar Omtzigt sluit samenwerking uit vanwege standpunten over rechtsstaat

Waarom dit ertoe doet: De mogelijke carrièrestap van Mark Rutte naar NAVO-secretaris-generaal en de reacties daarop vanuit de politiek zijn van groot belang voor de toekomstige samenstelling van de Nederlandse regering. Daarnaast laat de irritatie over de manier waarop overlast door asielzoekers wordt besproken zien dat dit een gevoelig onderwerp is tijdens de verkiezingscampagne. Ten slotte kan de mogelijke deelname van de PVV aan een coalitie na de verkiezingen grote gevolgen hebben voor de politieke koers van Nederland, maar Pieter Omtzigt sluit samenwerking met deze partij uit vanwege hun standpunten over de rechtsstaat.

Deze podcast behandelt de recente ontwikkelingen in de verkiezingscampagne. Er wordt gesproken over de interesse van Mark Rutte in de functie van NAVO-secretaris-generaal, waar Geert Wilders hem voor gunt. Verschillende andere functies voor Rutte worden besproken, zoals minister van Buitenlandse Zaken, en ook Pieter Omtzigt wordt genoemd als mogelijke optie. Politici, waaronder Caroline van der Plas, uiten irritatie over de manier waarop overlast door asielzoekers wordt besproken. Er wordt ook gesproken over Esther Auerhand, die weer over haar onderwerp kan praten, en over Jetten, die boos wordt over overstappen naar fossiele bedrijven. De sprekers merken op dat er behoefte is aan meer duidelijkheid en confrontatie tussen de kandidaten. Sigrid Kaag ontwijkt handig de verantwoordelijkheid van de VVD en richt zich op de toekomst. Er wordt kort gesproken over een interview met Pieter Omtzigt en de positieve reacties daarop. Ook worden de peilingen besproken en de mogelijke kansen voor de PVV om deel te nemen aan de regering. Verder wordt vermeld dat BBB-kamerlid Niki Pauverwij op zoek is naar samenwerking. Omtzigt sluit samenwerking met de PVV uit vanwege hun standpunten over de rechtsstaat. Wilders zegt dat na de verkiezingen alles mogelijk is en dat partijen niet om de PVV heen kunnen om een kabinet met GroenLinks en de PvdA te voorkomen. Er wordt besproken dat Marianne Thieme mogelijk nog ambities heeft ondanks haar leeftijd. Veel mensen willen dat de partijen waarop ze stemmen daadwerkelijk gaan regeren. De Partij voor de Dieren, SP en mogelijk ook partij 21 willen deelnemen aan de verkiezingen, maar tonen weinig bereidheid tot compromissen. Er wordt verwezen naar een situatie waarin de Partij voor de Dieren hun verkiezingsprogramma opdreunde en daardoor afgewezen werd. Volgens de podcast heeft de SP moeite om deel te nemen aan coalities en heeft weinig contact met andere partijen. De SGP en ChristenUnie hebben daarentegen veel bereikt door akkoorden te sluiten. Hoewel de SP hoog staat in populariteitslijstjes, wordt dit niet weerspiegeld in de peilingen omdat kiezers het vertrouwen in de partij verliezen. De VVD wordt gezien als een mogelijke coalitiepartner, samen met NSC, CDA of BVB.

Nu luisteren