NRC Vandaag

NRC

  • Nieuws
NRC Vandaag

Waarom de energieprijs daalt, maar je dat niet terugziet op je rekening

De energieprijzen dalen, maar dat ziet lang niet iedereen terug op de energierekening. Hoe kan dat? Redacteur Erik van der Walle dook in zijn eigen energierekening en geeft antwoord op vragen van luisteraars....

 

⚡ AI test

De AI bot heeft deze aflevering beluisterd en een samenvatting gemaakt. Let wel; foutjes zoals bij namen, komen regelmatig voor. 😅

Nederlanders kunnen geld besparen op hun energierekening door kritisch te kijken naar hun energiecontract en over te stappen naar lagere tarieven.

  1. De stijging van energieprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de wens van de EU om minder afhankelijk te zijn van Russisch gas en olie.
  2. De kritiek van consumenten op de winsten van energiebedrijven en het onderzoek van toezichthouder ACM naar deze winsten.
  3. Nederland probeert onafhankelijker te worden van Russisch gas door alternatieven te gebruiken en kortere energiecontracten met vaste prijzen aan te bieden.

Waarom dit ertoe doet: Door over te stappen naar lagere energietarieven kunnen Nederlanders geld besparen en de last op de staatsbegroting verminderen. Ook kan het kritisch kijken naar de energierekening bijdragen aan meer bewustzijn over energieverbruik en duurzaamheid.

De dalende energieprijzen worden niet door iedereen teruggezien op hun energierekening. Dit komt onder andere door de stijging van de energieprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de wens van de Europese Unie om minder afhankelijk te zijn van Russisch gas en olie. De overheid heeft een prijsplafond ingesteld voor energieprijzen en betaalt het bedrag boven het plafond aan de energiebedrijven. Ondanks dat energiebedrijven nog steeds winst maken, heeft de toezichthouder ACM een onderzoek gedaan naar de winsten van energiebedrijven. Om onafhankelijker te worden van Russisch gas, gebruikt Nederland alternatieven zoals vloeibaar gas uit het Midden-Oosten en Amerika. Het afsluiten van een vast energiecontract biedt zekerheid, maar niemand weet hoe de prijzen zich ontwikkelen. Energiecontracten in Nederland zijn nu beschikbaar voor kortere perioden van zes maanden of een jaar met vaste prijzen. Een derde van deze contracten is al lager dan het prijsplafond volgens de Nederlandse regulator ACM. Erik van de Wallen is overgestapt naar een nieuw contract met een lagere prijs om geld te besparen en de last op de staatsbegroting te verminderen en roept anderen op om hetzelfde te doen.

Nu luisteren