NRC Vandaag

NRC

  • Nieuws
NRC Vandaag

Hoe Oekraïne de tegenaanval voorbereidt

Oekraïne maakt zich op voor een offensief tegen de Russen. Nu is er nog een tekort aan munitie en luchtsteun, én het weer zit de laatste weken erg tegen: de slagvelden zijn veranderd in modderpoelen....

 

⚡ AI test

De AI bot heeft deze aflevering beluisterd en een samenvatting gemaakt. Let wel; foutjes zoals bij namen, komen regelmatig voor. 😅

Oekraïne bereidt zich voor op een mogelijke lente-offensief tegen Rusland met een tekort aan munitie en vraagt het Westen om steun in de vorm van F-16's.

  • Tekort aan munitie is het grootste probleem in de oorlog in Oekraïne
  • Oekraïne vraagt om luchtsteun in de vorm van F-16's
  • Mogelijke reactie van Rusland op de levering van F-16's aan Oekraïne

Waarom dit ertoe doet: De situatie in Oekraïne blijft gespannen en de voorbereidingen op een lente-offensief tegen Rusland zijn in volle gang. Een tekort aan munitie en luchtsteun vormen echter grote uitdagingen. De levering van F-16's kan de situatie veranderen en de onderhandelingspositie van Oekraïne verbeteren, maar kan ook leiden tot een reactie van Rusland.

Journalist Floris Ackerman reisde onlangs naar Oekraïne om meer te weten te komen over de militaire voorbereidingen van het land voor een lenteoffensief tegen Rusland. Ondanks dat hij COVID-19 opliep tijdens zijn reis, slaagde Ackerman erin inzicht te krijgen in de militaire paraatheid van Oekraïne. Het grootste probleem in de oorlog in Oekraïne is een tekort aan munitie, ondanks Westerse hulp. Oekraïne heeft gevraagd om luchtsteun, voornamelijk F-16's, en er is geen taboe op het leveren van deze vliegtuigen. Er wordt gesproken over de mogelijke reactie van Rusland op deze levering en de voorbereidingen van Oekraïne op het front. Er wordt gezegd dat de locatie van het tegenoffensief nog onzeker is, maar als het succesvol is, kan het de onderhandelingspositie van Oekraïne verbeteren.

Nu luisteren