NRC Vandaag

NRC

  • Nieuws
NRC Vandaag

Pakt Turkije deze verkiezingen zijn democratie terug?

Zondag vinden in Turkije nieuwe presidentsverkiezingen plaats. De oppositie vormt voor het eerst in twintig jaar een serieuze bedreiging voor Erdogan, vertelt correspondent Toon Beemsterboer. Kan Erdogan zijn...

 

ÔÜí AI test

De AI bot heeft deze aflevering beluisterd en een samenvatting gemaakt. Let wel; foutjes zoals bij namen, komen regelmatig voor. ­čśů

Turkse verkiezingen: een laatste kans voor democratie

  • Erdogan heeft steeds meer macht naar zich toegetrokken en geprobeerd om van Turkije een steeds islamitischer land te maken.
  • De oppositie vormt nu een serieuze dreiging voor Erdogan omdat ze zich hebben verenigd om de democratie terug te brengen.
  • Na de verkiezingen in Turkije wordt een economische crisis verwacht, wat kan leiden tot een grote exodus van jongeren die op zoek zullen gaan naar manieren om het land te verlaten.

Waarom dit ertoe doet: De uitkomst van de Turkse verkiezingen zal grote gevolgen hebben voor de toekomst van democratie in het land, evenals voor de economische situatie en het welzijn van de bevolking.

De Turkse verkiezingen zijn van groot belang voor de toekomst van het land. Erdogan heeft in de afgelopen 20 jaar steeds meer macht naar zich toegetrokken en geprobeerd om Turkije islamitischer te maken. Ondanks dat hij de staatsinstellingen heeft uitgehold en corruptie toenam, is hij nog steeds populair bij ongeveer de helft van de bevolking vanwege zijn inzet voor de armen-arbeidersklasse en de bouw van nieuwe wegen, ziekenhuizen en vliegvelden. De oppositie, bestaande uit zes partijen, heeft zich verenigd om Erdogan's presidenti├źle systeem te ontmantelen en de democratie terug te brengen. Kemal K─▒l─▒├ždaro─člu leidt deze seculiere oppositiepartij en is populair onder seculieren, Koerden en Alevieten. De presidentsverkiezingen zijn gepolariseerd en er is veel verdeeldheid in de maatschappij. Kilits Daroloes staat in de peilingen iets voor op Erdogan, maar geen van beiden zal waarschijnlijk een meerderheid behalen in de eerste ronde en er zal een tweede ronde plaatsvinden. De polarisatie wordt verergerd door giftige retoriek van de regering en kan tot opstootjes leiden. Na de verkiezingen voorspellen mensen een economische crisis vanwege de onbalans in de economie en staatsfinanci├źn. Er zal waarschijnlijk een grote exodus zijn van jongeren die op zoek zullen gaan naar manieren om het land te verlaten vanwege de economische neergang en het gebrek aan toekomstperspectief.

Nu luisteren